De Nederlandse wortels van oké

oke

Hoe vaak zeg jij oké op een dag? Ik best vaak, kwam ik achter dankzij een peuter die mij de hele dag napraat. Niet zo gek dat we dit woord vaak gebruiken, want het is een lekker woord: positief, kort, krachtig. Dat verklaart gelijk het succes van 175 jaar ok/okay/O.K./oké/okee.

Voordat ik je onderdompel in de historie van dit korte woord: de enige juiste Nederlandse schrijfwijzen zijn oké en OK. In het Engels schrijf je okay, OK of O.K. En dan heb je natuurlijk nog heel veel andere schrijfwijzen in andere landen. Want in een groot deel van de wereld kom je met dit woord weg. Er zijn dan ook heel veel verklaringen voor de herkomst, maar de wortels van oké liggen toch echt in Nederland.

De vos
Of nou ja, bij een man met Nederlandse roots: Martin van Buren, achtste president van de Verenigde Staten, bijgenaamd ‘de vos uit Kinderhook’. Want daar kwam hij vandaan, uit Kinderhook. Het dorp met 1300 inwoners is er nog steeds, 10 kilometer ten noordwesten van Ghent en 11 kilometer onder Coeymans in de staat New York.


Owl Wright
Terwijl van Buren president is, speelt zich in Boston een taalspel af. In de kranten worden steeds vaker afkortingen gebruikt, die met opzet verkeerd gespeld zijn. O.W. staat bijvoorbeeld voor Owl Wright. In navolging daarvan wordt de allereerste O.K. op 23 maart 1839 op papier gezet, in de betekenis van Oll Korrect. Maar daar bleef het niet bij.

O.K. club
De afkortingenwedstrijd waaide over naar New York, waar in die tijd ook een politieke strijd om de verkiezing van de nieuwe president gaande was. De verschillende kampen vallen elkaar aan met slogans en geven elkaar scheldnamen. De democraten besluiten één van die scheldnamen te kiezen als geuzennaam en ze richten The Democratic O.K. club op, waarbij O.K. staat voor Old Kinderhook: die ouwe uit Kinderhook. Ze vertellen er niet gelijk bij waar het mysterieuze O.K. voor staat. Wie weet heeft het bijgedragen aan de populariteit van de strijdkreet, die zich daarna langzaam over de hele wereld verspreidt.

Geen tweede termijn
O.K. heeft Martin van Buren trouwens niet geholpen aan een tweede termijn als president van Amerika, maar de O.K. club heeft de wereld wel een mooi, nieuw en positief woord gebracht.

 

Liesbeth blogt over tekst en andere culturele fenomenen

©bureau tekst&zo, creatief partner in tekst en aanverwante zaken
Bron: Onze Taal